tiistai 18. marraskuuta 2014

Tulevaisuuspeikko

Olen saanut hyvän uutisen: minut on hyväksytty suorittamaan filosofian tohtorin tutkinto Tampereen yliopistossa. Yhdestä unelmasta tulee siis totta, aloitan jatko-opinnot virallisesti kevätlukukaudella 2015. Tämä ilahduttava vastaus kuitenkin herättää lukuisia uusia kysymyksiä. Miten aion käytännössä edetä ja pärjätä? Mistä saan rahoituksen tutkimukselleni ja milloin? Jos joudun pitkään tekemään tutkimusta vain osa-aikaisesti ja hankkimaan toimeentuloni muilla töillä, tuleeko tutkimuksesta mitään?

Tällaisen tulevaisuuspeikon kohtaa varmasti moni vastavalmistunut ja varsinkin jotakin tavanomaisesta päivätyöstä poikkeavaa suunnitteleva. Seuraavat kuukaudet, mahdollisesti vuodet vaikuttavat epävarmoilta, kun taloudellinen turva on kiinni apurahoja myöntävistä säätiöistä, joiden tukea useat muutkin tutkimusaiheitaan tai taiteellisia projektejaan innokkaasti esittelevät ihmiset havittelevat. Jotenkin tätä epävarmuutta täytyy kuitenkin oppia sietämään. Ehkä voi jopa koettaa nauttia sen tuomasta vapaudesta.

Olen pohtinut oman tulevaisuuteni epävarmuutta paljon tämän syksyn aikana. Huonona päivänä se saattaa lannistaa ja luoda paniikkia omaan mieleen. Hyvänä päivänä taas ymmärrän, ettei tilanne oikeastaan ole hassumpi. Vaikka apurahaa tai työsuhdetta yliopistolla ei olisi helppo saada, olen kuitenkin iloinen siitä, että mahdollisuuksia on. Tuntuu siltä, että kun luotan sopivan mahdollisuuden ilmaantumiseen ja olen valppaana, niitä alkaakin ilmestyä toinen toisensa takaa. Jos en saa yhtä apurahaa, ehkä saankin toisen tai sitä seuraavan. Tai voi olla, että havaitsenkin jonkin ratkaisun, jota en aluksi olisi tullut ajatelleeksikaan.


Tulevaisuuspeikot on tehty voitettaviksi. Niiden kanssa painiskelun jälkeen näkee tilanteensa taas tuoreemmin ja osaa ottaa uusia askeleita edellisiä luottavaisemmin.



Loppuun vielä inhottavien tulevaisuuspeikkojen tilalle eräs peikko kirjallisuuden maailmasta: pikku peikko peikkuluinen Kirsi Kunnaksen runosta "Peikon kosioretki" (Tiitiäisen satupuu, 1956). Rakastettu kirjailija viettää 90-vuotis syntymäpäiväänsä vajaan kuukauden päästä, 14.12.2014.

2 kommenttia:

  1. Haa, vihdoinkin mäkin löysin tieni takaisin blogimaailmaan ja tänne! On kyllä suorastaan korvaamatonta, että joku toinen kipuilee näiden aivan samojen asioiden äärellä ja samassa tilanteessa, sillä vertaistukea parempaa juttua ei olekaan. :)

    Mun tulevaisuuspeikkoon kuuluu noiden työllistymis/rahoituskuvioiden lisäksi vielä se, että onko se itse tutkimuskaan sitten mistään kotoisin. Onko ollenkaan hyvä? Mitä, jos paljastuukin huijariksi? Ja kaikkea muuta järkevää :D Siksi tuo Kunnaksen peikko onkin ihana vastapaino.

    Eli innolla oottelen jo sun seuraavia kirjoituksia!

    Ps. Kirjoitin viime keväänä pelkotiloista myös! http://www.lily.fi/blogit/sokerikulho/pelkotilat-ja-ravistusliike

    VastaaPoista
  2. Kiva, että myös vertaistukea antavia lukijoita löytyy! :) Kyllähän tämä tutkijaksi ryhtyminen on aikamoinen hyppy kapealle oksalle keikkumaan ja aina ei sitä varmuutta pystyssä pysymiseen meinaa riittää. Nyt kuitenkin luottavaisin mielin ja uuden vuoden tarjoamalla puhdilla eteenpäin! Koitetaan karistella epävarmuudet vaikka tuonne pakkaseen yksinään peikkoilemaan! :)

    VastaaPoista