tiistai 2. kesäkuuta 2015

Ikkuna yliopiston viitoskerroksessa

Katselin eräänä päivänä ajatuksissani ulos ikkunasta, kun ruutuun ilmestyi harja. Harja ruiskutti vettä ikkunan yläreunaan ja alkoi huolellisesti liikkua lasin pinnalla käyden läpi jokaisen kohdan nurkkia myöten. Erikoista tapahtumassa oli se, että kyseinen ikkuna sijaitsi yliopiston viidennessä kerroksessa - ikkunan pesijöillä olikin mielenkiintoisen näköiset pesuharjat, joiden super pitkien varsien avulla niillä voitiin kurotella maasta käsin ylimpään kerrokseen asti.

Henkilökohtaisesti tällä irrallisella arjen ihmetyksellä oli minulle kuitenkin erityinen merkityksensä. Ikkuna, josta katselin ulos, oli nimittäin oman työhuoneeni ikkuna. Alkukeväästä tehtailluista apurahahakemuksista yksi tuotti tulosta ja sain rahoituksen kahden kuukauden työskentelylle väitöskirjan parissa. Näin ollen sain myös yliopistolta käyttööni työhuoneen kesän ajaksi.

Kevät on kulunut vauhdilla väitöskirja-aihetta kehitellessä ja jatko-opiskelun käytäntöihin tutustuessa. Alkuvuoden tarmon puuskassa ilmoittauduin kaikkiin mahdollisiin workshoppeihin, jotka kuulostivat mielenkiintoisilta. Ohjelmaani on kuulunut myös tutkinto-ohjelman jatkokoulutusseminaari, jonne olen tutkimussuunnitelman esittelyn jälkeen lähettänyt myös yhden luonnosmaisen artikkelikäsikirjoituksen.

Workshoppeihin valmistautuminen on vienyt yllättävän paljon aikaa, mutta samalla olenkin päässyt kokeilemaan erilaisista aiheista kirjoittamista. Näistä teksteistä toivottavasti jalostuu vähitellen  joitakin väitöskirjani osasia. Workshopin perusidea on seuraava: työpajaan osallistuvat jatko-opiskelijat ja muut tutkijat lähettävät etukäteen muiden osallistujien ja vetäjän luettavaksi omat "paperinsa". Tällä tarkoitetaan omaan tutkimukseen ja työpajan aiheeseen liittyvää tekstiä, kuten artikkeliluonnosta tai vaikkapa väitöskirjan luvun aihiota. Itse workshopissa teksteistä keskustellaan ja kommentteja ja kehitysehdotuksia antaa työpajaa vetävä asiantuntija, kuten kotiyliopiston professori tai vieraileva tutkijaguru sekä muut osallistujat. Työpajaan liittyy usein myös luentoja tai muita lyhyempiä puheenvuoroja.

Aloittelevana tohtoriopiskelijana on ollut hyödyllistä ja kiinnostavaa lukea toisten tutkijoiden ajatuksia ja ylipäätään kuulla, minkälaisista aiheista muut tekevät tutkimusta. Tällä tavoin tutkimuksen kenttä alkaa hahmottua vähän konkreettisemmalla tavalla. Lisäksi on helpottavaa huomata, että eri vaiheissa olevat tutkijat painivat loppujen lopuksi varsin samanlaisten kysymysten äärellä tekstin työstämisen suhteen. Jokainen teksti on todellakin ollut joskus luonnosvaiheessa, vaikka siitä lopulta sukeutuisikin loistava artikkeli.

Tällä hetkellä olen kuitenkin tyytyväinen, että kaikki workshopit ja seminaarit ovat tältä keväältä ohi. Nyt saan vielä hetken keskittyä omaan tutkimukseeni täällä työhuoneen viihtyisässä hiljaisuudessa. Kesäkuun puolenvälin jälkeen täytyy katsoa työnteon määrää enemmänkin päivä kerrallaan, sillä voimia täytyy säästää muihin asioihin. Vatsani on nimittäin tässä kevään aikana pyöristynyt ja äitiysloma kutsuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti